Maak van het lezen een gezellig ritueel. Hoe fijn is het om ’s avonds voor het slapengaan ‘qualitytime’ met je kind te hebben. Als dit lukt niet lukt kan het natuurlijk ook ’s middags.
Lees elke dag 20 minuten per dag voor. Kinderen die thuis dagelijks voorgelezen worden, kunnen wanneer ze in groep 1 komen, een voorsprong van wel 1000 voorleesuren hebben op kinderen van dezelfde leeftijd, die nooit zijn voorgelezen.
Laat je kind kennismaken met verschillende verhaalgenres, zoals prentenboeken, gedichtjes, sprookjes en informatieve boeken. Begin met babyboeken en daarna met prentenboeken tot aan groep 4. Zodra een kind zelf kan lezen kan je kind zelf duiken in verschillende genres.
Peuters vinden het heerlijk om in een veilige omgeving te reageren op de illustraties van prentenboeken. Ga hier op in door de inhoud van het verhaal te verbinden met hun ervaringen.
De taalontwikkeling van kinderen krijgt een boost door hetzelfde verhaal verschillende keren voor te lezen. Op die manier wordt je kind uitgedaagd om na te denken over het verhaal en ontwikkelen de woordenschat en het taalbegrip zich. Prentenboeken kun je ook herhaald voorlezen. Vanaf de kleuterleeftijd neemt je kind dan vaak zelf de rol van voorlezer over en spelen ze het verhaal uit. Dit stimuleert de taalontwikkeling, de fantasie en de sociaal-emotionele ontwikkeling.